ο προσωπικός διπροσωπισμός μου

με την μάσκα μου για ατου μου να κοιτώ με τα πλαστικά μου μάτια τα πλαστικά μάτια της μάσκας του εχθρού μου

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

φόβος.


Δεν φοβάμαι πλέον το σκοτάδι.

Κατάλαβα μετά από νύχτες που πέρασα στην άκρη του δωματίου φοβούμενος, πως ο φόβος υπάρχει όσο εσύ ο ίδιος θες να υπάρχει. Όσο εσύ τον έχεις ανάγκη, όσο εσύ ο ίδιος τον χρειάζεσαι, μόνο και μόνο για να έχεις την δικαιολογία ότι δεν έκανες κάτι που έπρεπε  να κάνεις ή ότι δεν είπες κάτι που έπρεπε να πεις επειδή φοβήθηκες. Μπούρδες.

Ο φόβος είναι δημιούργημα του ίδιου του εαυτού σου. Ναι μπορεί όπως λένε να είναι ένστικτο, αλλά αυτό δεν τον κάνει απαραιτήτως μόνιμο συναίσθημα. Τα ένστικτα περιορίζονται και αψηφούντε. Ο φόβος υπάρχει και πάντα θα υπάρχει μόνο εφόσον τον τρέφεις εσύ. Όσο του δίνεις σημασία, τόσο πιο πολύ τον δυναμώνεις, τόσο πιο πολύ ωριμάζει μέσα σου και μεγαλώνει. Όσο  τον στηρίζεις, τόσο αυτός θα ριζώνει όλο και πιο βαθιά στην ψυχή, στην κάρδια και στον εγκέφαλο σου. Αν τον αφήσεις, οι ρίζες θα γίνουν τόσο μεγάλες που δεν θα μπορείς πλέον να τον υπερνικήσεις και να τον ξεριζώσεις από μέσα σου. Ποτέ. Θα είσαι πάντα δούλος του.
       
Αν όμως δεν τον τρέφεις, σαν αβοήθητο παιδί που παρατημένο δεν έχει μάθει ακόμα να περπατάει θα σέρνεται και δεν θα προλαβαίνει να σταματήσει την λογική σκέψη. Δεν θα προλαβαίνει να σε βυθίσει στο σκοτάδι του, τον παραλογισμό του. Όλο και πιο αδύνατος μέρα με την μέρα, θα πεινά. Αν δεν υποκύψεις και δεν τον ταΐσεις, θα πάθει υποσιτισμό, θα σπαράξει βασανιζόμενος από το αίσθημα της πείνας και εντελή θα πεθάνει.
        
Δεν φοβάμαι πλέον το σκοτάδι. Οπότε υποθέτω ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω τον επόμενο φόβο στην λίστα μου. Το μόνο κακό είναι ότι η λίστα δεν τελειώνει ποτέ..

6 σχόλια:

  1. αν ησουν ενας αφοβος ανθρωπος θα χες πεθανει. ισως για οσο ζουσες να ζουσες καλά όμως.
    προσεχε πως παιζεις με την ψυχοσυνθεση σου. το να βελτιωθεις χωρις καθοδηγηση μπορει να σου βγαλει κατι τρελο. εμενα προσωπικα η προσπαθεια αυτοβελτιωσης μου εβγαλε σαδισμο.
    επισης προσεχε τις γενικευσεις που κανεις. βιαζομαστε να πουμε οτι ξερουμε για να νιωσουμε ασφαλεια καθως εχουμε συνηθισει να φοβομαστε το αγνωστο. η πραγματικοτητα ειναι οτι μεθαυριο μπορει να βρεξει βομβες ναπαλμ και να πεθανουμε ολοι. δεν το ξερεις αυτο. ποτε κανενας λαος δεν ηξερε ποτε θα βρεξει βομβες. αν ξερανε θα φευγανε. μπορει εκει που πηγαινεις βολτα minding your own business να βρεξει βομβες. θα ακους ενα βουιτο. τελευταια στιγμη ισως κοιταχτεις με καποιον που μισεις συγχωρεθειτε και πειτε ενα σιωπηλο σαγαπω.
    οποτε ποτε δεν ξερεις. μην κανεις γενικευσεις. οι ψυχολογοι λενε οταν ενας φοβος δεν εχει λογικη βαση ειναι φοβια. και οταν ειναι φοβια καλεισαι να τον ξεπερασεις. ενας ψυχολογος δεν θα σε εβαζε να ξεπερασεις πχ τον φοβο του τι θα γινει αμα βαλεις τα δαχτυλα στην μπριζα. αντιθετα μπορει να κοιτουσε γιατι θες να ξεπερασεις τοσο πολυ τους φοβους σου. μπορει να βρισκε μια τελειομανια πισω απο αυτο, θα βρισκε κατι τελος παντων και θα συζητουσατε για αυτο.
    να ξεπερασεις καποιες φοβιες ναι αλλα με βαση καποια πρακτικοτητα. μην εξαϋλωθείς κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σιγουρα αν ημουν αφοβος θα ειχα πεθανει. βασικα δεν θα ημουν καν ανθρωπος γιατι ανθρωπος και φοβος πακετο πανε( οπως ειπα και στο κειμενο ειναι ενστικτο ο φοβος)απλα συνειδητοποιησα οτι δεν φοβαμαι το σκοταδι και αυτο μου ηταν ενευσμα στο να αναλυσω (αν μπορεις να το ονομασεις αναλυση αυτο) το τι κανει ο φοβος οταν κυριαρχει τον εγκεφαλο και την αντιληψη ενος ανθρωπου.εξαλλου γιαυτο και ειπα οτι η λιστα δεν τελειωνει ποτε, γιατι ειμαι ανθρωπος.απλα καυε φορα που ξεπερναμε μια φοβια μας επειδη καταλαβαινουμε εντελει οτι ολα ειναι στο μυαλο μας και για παραδειγμα οτι το σκοταδι ειναι απλη ελλειψη του φωτος( αντανακλασεις των ακτινων του ηλιου πανω στις επιφανειες των αντικειμενων αρα η διαθλαση του φωτος ειναι σε πολυ μικρα επιπεδα και πολλα ακομα που μας μαθαν στο γυμνασιο ακομα), γινομαστε πιο δυνατοι και καλυτεροι σαν μοναδες (σκεφτομαστε ορθοτερα ξερω γω) δεν φοβαμαι το σκοταδι για τον ιδιο λογο που δεν πιστευω και στα ζωδια ξερω γω...για την γενικευση εχεις δικιο πρεπει να το προσεξω.

    υ.ς. τι εγινε στο μπλογκ σου? που πηγαν οι αναρτησεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο γενικευσεις την εχω πατησει αρκετα. γενικα οπου βλεπεις δογματισμο και αυτοπεποιθηση τρελη και συσωρευση κοσμου κατω απο ηγετη υπαρχει μια γενικευση στην λογικη. για αυτο μετα το μετανιωνουν. το να γενικευεις ειναι ενας ευκολος τροπος να δωσεις στην κοινωνια σου ενα χαπι να πιστεψει. το κανουν και οι φαρμακοβιομηχανιες αυτο "βρηκαμε το φαρμακο για τον καρκινο! ειναι μια ουσια που επιδρα (βαλε μια μαλακια του σωματος εδω) οπότε αγοράζοντας την (μαλακια μας) θα ειστε μια ζωη υγιεις!". και ετσι πουλανε. κατ'αντιστοιχια και οι ανθρωποι για να γινουν αποδεκτοι απο τον κοσμο που θελει ξεκαθαρες αληθειες, και απλοτητα και how to, γενικευουν. ετσι σε αποδεχονται σου λενε και μπραβο και σε λενε και ηγετη. οπότε βλέπω να ειναι μια φυσική ταση (κοματι της κοινωνικης επιβιωσης και ανελιξης) η απλοποιηση της πραγματικοτητας. το προβλημα ειναι οτι μακροπροθεσμα η απλοποιηση ριχνει πολυ το επίπεδο αντιληψης της πραγματικοτητας. η απλοποιηση ειναι κατι που το κανεις για συντομους χειρισμους. καμμια φορα γραφοντας ανακαλυπτω οτι μιλαω στον εαυτο μου. απλα γραφω σε δημοσια θέα.
    ναι... ας μεινουμε μακρια απο την νοστιμια της κοινωνικης αποδοχης που εχει το να προσφερεις ετοιμες αληθειες και ας μεινουμε κοντα στην πεποιθηση οτι δεν ξερουμε τα παντα και μπορουμε παντα να μαθουμε κατι ακομα.
    τωρα που το σκεφτομαι οταν λες σε καποιον οτι κατι ειναι αληθεια προσπαθεις ταυτοχρονα να στενεψεις τους οριζοντες του. να σταματησει το ψαξιμο.
    αν καπου φαινομαι σαν να δινω διδαχες ζητω συγνωμη. οπως ειπα ειναι πραγματα τα οποια λεω στον εαυτο μου προσπαθωντας να βελτιωθω.

    το μπλογκ το κλειδωσα. ουσιαστικα πλεον εχει τον ρολο ενος Online wordpad που μπορω να το βλεπω μονο εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνω περι γενικευσεις μαζι σου. η γενικευση ειναι ο καθημερινος και ο πιο γραφικος φασισμος. και αυτο που ειπες περι του οτι οταν λες την "αληθεια" για κατι σε καποιον δεν νομιζω να τον στερει θελησεως να ψαξει και να ψαχτει, δεν νομιζω οτι στενευουν οι οριζοντες του. βασικα στενευουν αμα δεν ειναι ισχυρογνομων ξερω γω.π.χ. οταν συζηταω και με "τρωνε" οι αλλοι με τις αποψεις τους, μπορει αν κανω λαθος να το αποδεχτω η τουλαχιστον εν μερει,αλλα βασικως πιστευω πως ετσι με οθουν στο να πισμωσω πιο πολυ να βρω τι στεκει πραγματικα, να ψαχτω πιο πολυ και με διαφορετικους τροπους, δλδ μου δινουν το εναυσμα που τι κι αν δεν ειναι φιλικο και καθησυχαστικο ειναι εναυσμα. αν απλως αποδεχεσαι τις γνωμες των αλλων ή σε παιρνουν παντοτε απο κατω βασικως πιστευς οτι απλα δεν πιστευεις στον εαυτο σου (δεν αναφερομαι σε σενα γενικως). ενταξει δεν μπορει να εισαι παντα σωστος (γιατι αυτο σε κανει απολυτο και συγχρονως λαθος) αλλα δεν παιζει να εισαι και παντα λαθος.

    κριμα για το μλοκγ δεν το χα δει και ολο αλλα οκ οτι γουστερνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χμμ.... κατι που παρατηρουσα οταν εγραφα στο τζιαρ ειναι το εξης..
    ισχυριζομουν εγω ας πουμε την θέση "α" και ενας αντίπαλος την θέση "β".
    οταν περνουσε ενα διαστημα εχωντας ξεχασει τι θεση υπερασπιζομουν τοτε βασιζόμουν απλά στον εγωισμό μου.
    δηλαδη αν μου ελεγε κάποιος "εισαι ηλίθιος που υποστηρίζεις την θέση "β" εγω τσατιζόμουν με το ηλιθιος και προσπαθούσα να στηριξω με επιχειρήματα κάτι που παλιότερα δεν πίστευα.
    Αυτό λέγεται πόλωση. Αυτό που κάνουν οι μεγαλοδαπίτες στους μικροδαπίτες είναι να τους λένε "ο ταδε αριστερος είπε αυτόν τον κακό λόγο για σένα, μάλλον σε μισεί." ο μικροδαπιτης σκεφτεται "ναι, ε; τότε ειναι εχθρος και κακος και σατανας και και και".
    και ετσι απο μικροεντασεις πολωνεται η κοινωνια και θεωρούν ο ενας τον αλλον εχθρό. και επειδη τεινουν να απλοποιούν (οντες ανθρωποι της κατανάλωσης και οχι της παραγωγής) λένε "ενας αριστερός μαλάκας, όλη η αριστερά μαλάκας".
    το ζήτημα δεν ειναι να βρεις επιχειρηματα για να πεισεις τον αντίπαλο οτι είσαι εξίσου ή πιο έξυπνος. το θέμα είναι να μην είμαστε καν αντίπαλοι.
    κάποια στιγμη θα το ξαναλειτουργήσω το μπλογκ, όταν θα ειναι αρκετά συγκροτημένη η σκέψη μου ωστε να μπορω να προσφέρω κάτι αρκετά πρακτικό ωστε ο αναγνώστης να μην εχει την αίσθηση οτι διαβαζει απλά κατι μπερδεμένο και ανήθικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. νταξει το να βασιζεις τα επιχειρηματα σου στον εγωισμο σου και μονο δεν ειναι καλο..πρεπει η σκεψεις σου να ειναι και ορθες, μην τα γαμαμε και ολα. απλα λεω πως νταξει μπορει μεν να σε ενοχλει η αποψη του αλλου αλλα αν οντως εχει μπει στο τριπακι του "γαμαω και θελω να σε πεισω", απλα πρεπει να δεις τα σωστα στα λογια του και να σκεφτεις σφαιρικως( γυρω απ την αποψη του) να την αποδεχθεις εν μερη (αν δεν συμφωνεις ολοκληρωτικα)και υστερα να ψαχτεις μπας και καταλαβεις ποιος ειχε τελικα δικιο. τις πιο πολλες φορες δεν εχει κανεις απολυτο δικιο.απλα εννοω οτι δεν πρεπει να σε παιρνει απο κατω και να σε καταρρακωνει καθε μια αντιθετη αποψη ξερω γω. πρεπει να ειναι το εναυσμα για ψαξιμο αυτο πιστευω.

    καλη φαση για το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή